2015. november 9., hétfő

Ahogy a muszlimok fogadták a keresztény (és zsidó) menekülteket

1. Granada



1492-ben a spanyolok a mór Andalúzia utolsó bástyáját, Granadát ostromolták. Ha Granada elesik, a lakossága minden bizonnyal Andalúzia többi részéhez hasonlóan az inkvizíció kegyetlenségének válik áldozatává.



Ezt hallva II. Bajezit oszmán-török padisah elküldött egy egész flottát, hogy kimenekítse a lakosságot. És nem csak a muszlimokat, de a város zsidó kisebbségét is kimentette. Eképpen kerültek a ladino nyelven beszélő spanyolországi szefárd zsidók a mai Törökországba, és az Oszmán Birodalom teljes területére.

2. A kuruc felkelés



Miután a vallásszabadságot biztosító Oszmán Birodalmat kiszorították az osztrák-magyar csapatok Magyarország területéről (1699 - karlócai béke), a török időkben protestáns hitre tért magyarság (főként a korábban független Erdély) részéről felkelés indult a protestantizmus védelméért és Magyarország függetlenedéséért a katolicizmust valló habsburg uralkodóház csapatai (a labancok) ellen 1703-tól kezdve. A szabadságharcot 1711-re leverték a francia és török támogatás ellenére is, és a kuruc magyaroknak menekülnie kellett.



III. Ahmed oszmán padisah Rodostóban menedéket biztosított a számukra, elit gyalogos zsoldoskatonáinak, a janicsároknak védelmével. A kuruc vezető II. Rákóczi Ferenc itt hunyt el, lakóhelye ma emlékház Törökországban.



3. A magyar szabadságharc



A reformkor idején (1825-48) elterjedtek a szabadság eszméi Magyarországon, mely az 1848-as európai forradalomhullám következtében a költők vezette forradalom formájában szembeszállt a habsburg uralkodóház egyeduralmával Buda-Pesten, az egyetlen győztes forradalmat eredményezve egész Európában.



A birodalmi felsőház majd az uralkodó is elfogadta Kossuth Lajos követeléseit a bécsi forradalom okozta nehézségek végett, melynek következtében létrejött az első magyar kormány (Gróf Batthyányi Lajos miniszterelnökségével).



De a magyarok erre felbátorodva egy szabadságharcot is indítottak 1848-ban Magyarország függetlenné válásáért, ám ez viszont sikertelenül zárult a habsburgok által segítségül hívott oroszok miatt, és a magyaroknak-lengyeleknek menekülniük kellett.



Abdülmedzsíd oszmán padisah viszont Kütahyában menedéket adott számukra, többek között Kossuth Lajosnak is (a szállása ma szintúgy emlékház). A menekülteket követelő osztrák és orosz követeknek azt a választ adta: "Egy magyarnak védelmében ötvenezer oszmánnak fog a vére folyni."

4. Zsidóüldözések a harmadik birodalomban


Adolf Hitler bankárok által pénzelt nemzetiszocialista pártjának az 1933-as és 1934-es németországi választásokon való győzelmét követően lépésről lépésre történt az európai zsidóság diszkriminálása, hátrányos helyzetbe helyezése. 1935-ben hozták meg a nürnbergi törvényeket, és ezek után a zsidókat a ruhájukon való sárga csillag hordására kényszerítették, majd a többi embertől elzárták őket gettónak nevezett városnegyedekbe.



1938-ban megtörténik a kristályéjszakának nevezett erőszakhullám, amikor egy ürügyre hivatkozva egyetlen éjszaka alatt sok zsidó boltot és zsinagógát felgyújtottak. Majd 1944-ben megtörténik a zsidók tömeges deportálása a munkatáborokba, ahol embertelen körülmények között dolgoztatták őket.



De sok zsidót viszont elbujtattak mások a nácik elől, akik így túlélték a koncentrációs táborokat. Több zsidót a muszlimok bújtattak el Albániában és Boszniában. 70 ilyen muszlim családról tudunk, például a boszniai Hargada családról.


És sajnos ezeket manapság elfelejtik magukat zsidóknak és keresztényeknek nevező emberek, mikor a muszlimokról fejtik ki a véleményüket.

És elfelejtik viszonozni a muszlimoknak mindezt, és nem kívánnak segíteni a menekülteken, ha muszlimokról van szó.

És igen, ezek a muszlimok, akik emberek életét mentették meg, ők voltak az igazi muszlimok, a szó szoros értelmében. Mert az Iszlám erre buzdított minket, hogy mentsük meg az emberek életét.

Aki az Iszlámot 100%-ban követi, az ezt a sort is követi a Koránból:

"Az is kivétel a politeisták (és bárki) közül, aki a védelmedet kéri. Adj hát neki védelmet, hogy hallhassa Allah Szavát! És helyezd el őt biztonságos helyen." (9:6)

1 megjegyzés:

  1. A "vallásszabadságot biztosító Oszmán Birodalom" Ténykedése után Magyarország némely része jelentősen elnéptelenedett. A "békés együttélés" sem túl békésen zajlott, hűen a többi megszálláshoz.

    VálaszTörlés