2015. november 7., szombat

Az Univerzumunk



"Emberek és dzsinnek gyülekezete! Ha képesek vagytok az egek és a föld határáig elmenni, akkor hát tegyétek! Csakis felhatalmazással tehetitek ezt meg." (55:33)

1. Milyen nagy az univerzumunk?

Nos, vegyük a fénysebességet alapul ennek lemérésére!

A fény egy másodperc alatt hétszer utazza körbe a Földünket (~24.000 km, tehát a fény sebessége: ~168.000 km/másodperc).



Ezért a Holdról jövő fény kevesebb, mint 2 másodperc alatt ideér, míg a napfény 8 perc. Tehát több, mint 3000 Földnyi távolság van a Nap és a Föld között. (+72.000.000 km)

A hozzánk legközelebb eső csillaghoz (Alpha Centauri), pedig 4 év alatt ér oda a napfény. Ez kb. +16 billió killométer (+16.000.000.000.000 km). Az Alpha Centauri tehát kb. 2 milliószor messzebb van tőlünk a Napnál.

És ez csak a szomszédos csillag! A Tejútnak nevezett galaxisunkban körülbelül fél billiárd csillag forog a központi magja (egy fekete lyukként ismert halott csillag) körül.



A fénynek egyik végéből a másikba érnie 100.000 (sic) évbe telik, tehát a galaxisunk átmérője kb. 1.6 trilliárd kilométer (1.600.000.000.000.000.000 km).

Egy miénkhez hasonló galaxis képe a NASA-tól

Tehát a Földünk a galaxisunk csupán 0.000000000002%-a.

Ábrával mutatva ez kb. így fest:



És ez csak a mi galaxisunk! Az Univerzumban kb. 200 millió galaxis létezik.

Egyes más galaxisok kisebbek nálunk, "csupán" pár ezer csillaggal rendelkeznek. Egyesek viszont óriások, melyeknek 100 trillió csillagja van.

2. Mekkorák ezen galaxisok alkotóelemei?

Az alábbi kép kiválóan ábrázolja a Naprendszerünk égitestjeit (természetesen a távolság nem valódi, a fenti infók alapján):



A Föld típusú kemény bolygók kisebbek (Merkúr, Vénusz, Mars), ám a Naptól távolabbi gázbolygók óriásiak. (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz)

A Nap mérete pedig kb. akkora, hogy a Föld derekánál 106-szor vastagabb a dereka. Tehát kb. 2.5 millió kilométer.

Természetesen a Nap mérete kisebb, mint sok ismert csillagé.

Vegyük példának a Canis Majorist, mely egy ideig a legnagyobb ismert csillagként volt számon tartva:



Ahogy a képen láthatjuk, a Napunk eltörpül a Canis Majoris mellett. Egy repülőgépnek körülbelül 1100 évbe tellene, mire körberepülné a Canis Majorist!

Fel sem bírjuk fogni ésszel, hogy a ~200 millió galaxisnak, közülük a Tejút ~400 billió csillagjai közül milyen hatalmas méretei vannak sokuknak, és hogy még a leggyorsabb elemként ismert fénynek is mennyire messze vannak egymástól!

Hát még ez a sok csillag körül forgó még több bolygó, és az a bolygók körül forgó még több hold!

A mi Földünk egy parányi, eldugott zug a nagy Univerzumban. Mi pedig egy pici ember vagyunk, aki a Föld felszínén jár, egy képességeiben korlátozott biológiai lény.

A Teremtő pedig a Leghatalmasabb, akinek nincsenek korlátok a képességeiben!

"És az eget jól őrző tetővé tettük. Ám ők mégis figyelmen kívül hagyják annak jeleit." (21:32)

(Megjegyzés: csillagász nem vagyok, a számítások tőlem vannak, úgyhogy bármikor hibásak lehetnek a számok, ahogyan a csillagászoké is)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése