2016. március 21., hétfő

Az özönvíz rejtélye



Noé prófétánk (béke vele) története eképpen szerepel a Koránban:

"Elküldtük Noét a népéhez, aki kilencszáz-ötven esztendeig időzött közöttük. Majd kegyetlenségük végett lecsapott rájuk az özönvíz. Megmentettük őt és mindenkit, akik a bárka fedélzetén voltak. Intő jellé tettük őket az élővilágok számára." (29:14-15)

Mivel a zsidó Ószövetség legrégebbi iratai csak a zsidó nép ötvenéves babiloni fogsága utáni időkről maradt fenn (i.e. 600 után), ezért sokáig úgy hitték, hogy Noé (béke vele) története az ősi mezopotámiai (sumer-akkád-babiloni) mitológiának a másolata.

Úgy gondolták, hogy az ókori Babilonban valamiféle esőzés halálos árvizet okozhatott, és ebből eredve a közel 4100 éves Gilgames-eposzban szereplő óriáskorongot készítő Utnapistim legendáját másolták a zsidók.

Azonban a világ többi táján is, egészen messzi helyekről is, különböző népek emlékezetében máig él egy mindent elöntő óriási özönvíz emléke, legtöbb esetben egy élővilágot megmenekítő hőssel.

Ezek a legendák megcáfolták azon feltételezéseket, miszerint Noé bárkájának története valójában csak egy ősi mezopotámiai legenda másolata.



1. Mezopotámia

A körülbelül i.e. 2100-ban keletkezett Gilgames-eposzban említés van Utnapistimről, aki épít egy óriáskorongot, különböző állatkölyköket és magvakat visz fel rá családja és legénysége mellett, majd a mindent elöntő vízözön húsz nap utáni végzetével ők lesznek a túlélők, akik benépesítik a Földet.

2. Görögország

Az isteni tüzet ellopó Prométeusznak volt egy fia, akit Deukálionnak hívtak. Zeusz egy hatalmas özönvízzel készült elpusztítani haragjában az élővilágot, és Prométeusz figyelmeztette erről fiát és annak feleségét. Deukálion ezért épített egy ládát, amibe ő és felesége Phürra belebújtak, és így túlélték az esőzést. Később az általuk eldobált kövekből lettek az emberek.

3. Skandinávia

Bergelmir egy fagyóriás volt. Mikor nagyapját Ymirt megölte Odin, a belőle vérként áradó özönvíz elöntötte a Földet, csak Bergelmir és felesége élték túl egy dologba kapaszkodván, és ők lettek a fagyóriások ősapjai.

4. Finnország

A finn népi eposz, a Kalevala hőse Väinämöinen megsérült a sarkán, és a belőle kiáramló vér egy özönvizet eredményezett a Földön.

5. Afrika

Mali őslakosai, a Kongó északkeleti részén élő mandinok, a nyugat-afrikai yorubák, a Kenyában és Tanzániában egyaránt élő maászáik és tanzániai kwayák egyaránt rendelkeznek özönvízzel kapcsolatos emlékekkel.

A maászáik szóbeli hagyománya konkrétan kettő bárkaépítő emberről szól, akik magvakat és állatokat cipelve a bárkára egy mindent elpusztító özönvíz után benépesítik a Földet.

Manu

6. India

A hindu elbeszélések szerint Visnu egy hal avatár formájában (Matszja) megjelenve figyelmezteti Manut egy eljövendő özönvízre, aki bárkát építve megmenekül különböző gabonákkal -és egyes elbeszélések szerint állatokkal- a fedélzeten, a hal avatár segítségével.

A történet le van írva az i.e. 700-300 körül keletkezett Satapatha Brahmana című műben.

7. Tai-kadái népek

A tai-kadái népek magukba foglalják a csuangokat (Kínában), a laosziakat és thaiokat (és egyéb törzseket).

A tai-kadái népi eposzok szerint régen az emberek züllöttek lettek, ezért Isten egy özönvízzel pusztította el őket, csupán három törzsfőt megőrizve a mennyben. Az özönvíz után visszaküldte őket a Földre egy bikával, aki segítette őket a földművelésben.

8. Temuánok

A temuánok egy törzs Malajziában.

A temuánok elbeszélése szerint ők régen bűnös nép voltak, ezért Isten egy özönvizet küldött rájuk. Egyedül Mamak és Inak élték túl egy fára való felmászással, majd később tőlük származott a temuán nép.

9. Hawaii

A hawaiiak népi hagyománya szerint Nu'u egy bárkát építve élte túl a nagy özönvizet.


És tovább lehet sorolni a példákat.

A világ minden táján Noé (béke vele) történetére utaló emlékezet nyomait találni, ami megerősíti, hogy Noé valóban létezett. (béke legyen vele).

Sőt, Törökországban az Ararát mellett megtalálni vélték Noé bárkáját.



De feltehetjük a kérdést: mikor is élt ő pontosan?

Nos, el kell gondolkoznunk azon, mi emberek milyen keveset is tudunk a történelemről.

Belegondolva, hogy a legrégebbi ismert írás is i.e. 3500 körül való, míg a földkéregben való ásatások alapján a legrégebbi ismert ember 2 millió éves.

Szóval ha a feltételezések igazak, a történelmünk 1%-át sem ismerjük! Akkor pedig több, mint 99% ismeretlen régi történelmünkben igenis helye van Noénak (béke vele).

A kb. 110-10.000 éve történt jégkorszak utáni felmelegedés által Isten pedig könnyedén teremthetett mindent elözönlő özönvizet, hiszen gondoljunk bele:

Ha az Északi-sark elolvad, eltűnik Hollandia, Észak-Olaszország és Banglades a térképről.

Ha pedig az Antarktisz is elolvad, a Himaláját és egyéb magas hegycsúcsokat leszámítva víz alá kerül az egész bolygó.

1 megjegyzés:

  1. Mr. Gambling - Dr. Maryland
    The gambling industry 춘천 출장안마 is 출장안마 still 성남 출장마사지 relatively new, but it 여수 출장샵 could get a big boost in the coming years. 순천 출장안마 We've gone through some of the most interesting things in Maryland.

    VálaszTörlés