2016. május 16., hétfő

Horvátországban


2016 április 23-án és 24-én látogatást tettem a horvát fővárosban, Zágrábban. A történelmi katolikus Magyar Királyság volt autonóm országában ma kb 5 millióan élnek, ebből is 50 ezer körülire tehető a muszlimok száma.

A horvát muszlimok döntő többsége a volt Jugoszlávia területéről származik felmenőkkel, mint például Bosznia és Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Macedónia, vagy akár a közeli Albánia.

Zágráb egy kicsi város, délről a Száva folyó, és északról hegyek határolják. A belváros könnyen bejárható, a vasútállomás csarnokából kiérve szökőkutas parkok és bennük építészeti remekek vezetnek a várnegyedig, a várnegyedből leérve a belváros másik oldalán pedig különböző múzeumok és Európa egyik legnagyobb és legrégebbi botanikus kertje található.



















A többségben római katolikus felekezethez tartozó és katolikus múlttal rendelkező Horvátországban alig két villamosmegállónyira a belvárostól, Fornogovicsevóban egy tisztáson áll egy mecset. A mecsethez sporttelep és egy étterem is tartozik, ahol kizárólagosan az iszlám előírásoknak megfelelően elkészített hústermékekkel főznek.

Az étteremben megtalálhatóak a magyar és török konyhával is sok hasonlóságot mutató délszláv konyha fogásai, például a bosnyák Dzsevapcsicsi vagy a Magyarországon is ismert húsleves.





A katolikusok és a muszlimok között kívülállóként semmi külső különbséget nem láttam, a muszlim hölgyek nagy része is csak mecsetben és imádkozásra veszi fel a kendőt. Példának: a villamoson (mely ott nem sárga hanem kék) egy úr és egy hölgy egy kisbabával a babakocsiban felkértek segíteni a leszállásnál, és később ugyanőket láttam a mecset mögötti étteremben.

A különböző vallások követői között Horvátországban együttműködés és együttélés van, a közéletben nem tesznek különbségeket egymás közé, és tiszteletben tartják egymás nézeteit és meggyőződését, mely mindenkinek magánügye.

Ha lehetséges lenne, ezt a modellt támogatnám Magyarországon is.

Összegzésül: nekem tetszett Horvátország, Zágráb, a horvát emberek segítőkészsége és udvariassága, a város (földrajzilag Balkánon való elhelyezkedése ellenére) viszonylag jó tisztasága és szépsége. Ha tehetem, elmennék még egyszer, vagy talán még többször is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése