2015. október 9., péntek

A keresztények az Iszlám hagyományban



"A hívők iránt szeretetben legközelebbieknek a magukat keresztényeknek vallók közül találod." (5:82)

1. Közös az Istenünk
"Mondd: „Ti Írás birtokosai! Gyertek, és egyezzetek meg velünk, hogy csakis egyetlen egy Istent imádunk, nem intézünk Rajta kívül máshoz imádatot, sem nem veszi egyikünk a másikat urának az igaz Úr mellé.” Ha elfordulnak, akkor mondjátok: „Tanúsítsátok, hogy mi Őnéki alávetők vagyunk!” (Korán 3:64)
Az arab anyanyelvű keresztények is "Allahnak" hívják Istent, és a keresztény Biblia is Allahnak írja Istent.
"Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet" - kezdődik a Biblia arabul: "Fil-bad'i khalaqALLAH asz-szamawaati wal-ardh"

2. Mindannyian hiszünk Jézusban
Jézus (béke reá) az Iszlám teológiájában az öt valaha élt legnagyobb ember, az "ulu l-'azm" egyike. (a többi négy: Noé, Ábrahám, Mózes és Mohamed -béke reájuk)
"Mondjátok: „Hiszünk Istenben, és amit leküldött hozzánk, és amit leküldött Ábrahámnak, Izmaelnek, Izsáknak, Jákobnak és a törzseknek. És abban, amit Mózes, Jézus és a többi próféta kapott az ő Uruktól. Így nem teszünk különbséget köztük, mi Őnéki vetjük alá magunkat.(Korán 2:136)
Lentebb még lesz szó édesanyjának, Máriának a nagy szerepéről az Iszlámban. (elégedettség vele)
3. Hisszük, hogy Isten Könyveket küldött az emberiség vezérlésére
A Biblia 66 könyvéből (illetve katolikus változatban: 73 könyvéből) a Koránban több is említve volt, mint Isten Szavai.
A Mózes öt könyvét alkotó Tóra (ami a zsidóságnak elsődleges szent irata), a Dávidnak leküldetett Zsoltárok könyve, és a Jézus Evangéliuma mind említve voltak a Koránban, mint korábban érkezett Írások Istentől.
"Leküldte ezen Írást az Igazsággal benne, beteljesítvén az előtte lévőt. Leküldte a Tórát és az Evangéliumot még korábban Útmutatásként az emberiség számára." (Korán 3:3-4)
4. Emiatt az Iszlám a keresztényeket "Írás birtokosainak" nevezi
"Ahl ul-Kitáb", vagyis olyan közösség, mely már korábban Írást kapott. A Korán szinte mindig ezen a néven hívta a keresztényeket, de a zsidókat is.
5. Az Iszlám a kereszténység kezdeti formáját elfogadja
"De akik hívők lettek, és a zsidók, keresztények, sábeusok, kik ezelőtt hittek Istenben és a Végső Napban és erényesen cselekedtek, nékik Uruknál van a jutalmuk. Nem kell félniük, és nem is fognak szomorkodni." (2:62)
6. Az Iszlám a templomokat is Allah házainak tekinti, ahogy a mecseteket
És a templomokat is védelme alá helyezi, a Korán szavai alapján:
"Ha Allah nem fékezné meg egyik embert a másik keze által, akkor a kolostorok, templomok, zsinagógák és mecsetek mind elpusztulnának, holott az Ő Nevét zengik ott. Allah megsegíti, aki Ővele van. Ő az Erős, és a Tiszteletes." (22:40)
Ilyenkor sokan kérdezhetnek az Aja Szófiáról, hogy az oszmán-törökök miért változtatták dzsámivá?
Erre az a válasz, hogy ugyanazt az Istent imádták benne előtte és utána, ám mivel előtte is kevés keresztény imádkozott ott (csökkenőben volt a népesség), ezért a muszlimok kezdtek benne imádkozni 1453 után. Így igény szerint dzsámivá változott a szerepe.
Ugyanakkor ne felejtsük el azt sem, hogy Hódító Mehmed szultán Isztambul város kulcsait a pátriárkának adta. És azt sem, hogy a pécsi Gázi Kászim dzsámi is hasonló okok miatt változott katolikus templommá a 18. században.

7. Az Iszlám megengedte a keresztények által vágott húst

Persze a húsnál fontos, hogy ha keresztény ember vágja, akkor tényleg vágja is, a húst teljesen ki kell véreztetnie, mivel a vér tilalmas a muszlimoknak. Második feltétel, hogy Isten nevében vágja le.

Akár muszlim, akár zsidó, akár keresztény a hentes, nem tudhatjuk, hogy említette-e Isten nevét az áldozat felett. Ezért ezt pótolandó mi említjük étkezés előtt, és így biztosan megengedetté ("helallá") válik a számunkra.

"Az Írás birtokosainak étkei megengedettek számotokra, ahogyan a ti étkeitek is megengedettek a számukra." (Korán 5:4)

És persze a sertéshús tilalmas a muszlimoknak, még ha a keresztényektől is származna.

8. Egy muszlimnak az is megengedett, hogy a felesége keresztény legyen.

"És megengedettek nektek az erényes asszonyok a hívők közül, ahogyan az Írás birtokosai közül való erényes asszonyok is..." (5:4)

9. Mohamed Próféta a keresztényektől várta a védelmet a gyengébb követői számára (béke legyen vele)
"A hívők iránt szeretetben legközelebbieknek a magukat keresztényeknek vallók közül találod.
Ennek oka a köztük levő papok és szerzetesek, és mert ők nem a felfuvalkodók közül valóak. Mikor hallanak valamit a Prófétához leküldetett Írásból, láthatod szemüket könnybe lábadni a felismert Igazság végett. Így szólnak: „Urunk! Hiszünk, hát írj fel minket a tanúk közé! Miért is ne hinnénk Istenben és a most hozzánk eljött Igazságban? Kívánjuk, hogy Urunk az igazak közé léptessen be minket!”
Isten e szavukért a Mennyországgal jutalmazza majd őket, mely alatt patakok csörgedeznek, és mindörökké ott lesznek. Ez a jóravalók jutalma!"
(Korán 5:82-85)
Ezen Áják kezdetben az abesszín keresztényekre utaltak.
Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta a gyengébb követőinek, hogy vándoroljanak Mekkából az üldöztetés elől Abesszínába, mivel ott egy igazságos keresztény király uralkodik, aki nem bánt senkit.
Dzsáfár (elégedettség vele) ezen sorokat olvasta nekik a Koránból:
"És említsd a Könyvből Máriát, midőn hozzátartozóitól keleti irányba elvonult! Elfátyolozta magát, majd a Lelkünket emberi alakban elküldtük hozzá. Meglátva őt így szólt: "Az Irgalmashoz menekülök tőled, maradj távol, ha óvakodsz tetteiddel Őérte!" Ő így szólt: "Én az Urad küldötte vagyok, hogy egy tiszta fiúgyermeket adjak néked."
Azt kérdezte: "Hogyan lehetne nekem fiúgyermekem, mikor sem férfi nem érint engem, sem erkölcstelen nem vagyok?" Így felelt: "Az Urad így szólott: "Könnyű ez nékem! Csodás jellé és egy Tőlünk eredő irgalommá tesszük őt az emberiségnek. A dolog immár elrendeltetett."
(Korán 19:16-21)
A Korán ezen fejezetét Mária szúrának hívják, Mária egyébként az egyik legjobb asszony és példakép az Iszlám hagyományban. (elégedettség vele)
Ezt hallva a keresztény király, Nedzsásíj és a körülötte lévő papok sírtak. Nedzsásíj nem is adta ki a muszlim menekülteket a pogányoknak. (elégedettség vele)
Bejrút, Libanon
10. A történelem során többször is együtt éltünk
Habár voltak a történelem során az Iszlám iránt ellenséges, a kereszténységet politikai eszközként használó hatalmak, a muszlimok nem kényszerítették a keresztényeket az áttérésre. Mivel ezt a Korán megtiltotta:
"Senkit sem lehet bekényszeríteni a hitbe!" (2:256)
Ezért is maradtak meg a keresztény közösségek az arab világban, például a koptok, az asszírok vagy a káldok. Mivel háború idején nem voltak hadkötelesek a kalifátus védelmében, ezért a dzsizját kellett fizetniük, amiből megélhetésüket fedezte a muszlim állam.
Miután egy keresztény települést a bizánciak elfoglaltak, Moávijja (elégedettség vele) az összes dzsizját visszaadta a keresztény közösségnek arra hivatkozva, hogy nem tudták megvédeni őket.
Miután a keresztesektől Szalah ud-Dín szultán visszafoglalta Jeruzsálemet, csak a gazdag keresztényektől szedte be az egész közösség dzsizjáját, így a szegényebbeket megkímélte.
Történelmi bizonyíték van rá, hogy a középkori kalifátusokban a keresztények békében gyakorolhatták hitüket, ünnepeiken használhatták a keresztet.
11. És ma is
Ferenc pápa Albániát nevezte az együttélés kiváló példájának, ám Ghána is egy jó példa, és még több más ország is.
A 2011-es egyiptomi forradalomban a muszlimok és a keresztények egymást védelmezték.

Itt természetesen nem politizálni akarok és nem is népszerűsíteni bármilyen csoportot. Csakis abból a szándékból írtam le ezeket a tényeket, hogy a két vallás híveinek békés együtt mellett élését bizonygassam.
12. Közös értékek

Ebből is rengeteg van, itt csak a két vallás tízparancsolatát kívánom leírni

Keresztény tízparancsolat (röviden):

1. Ne legyen más Istened
2. Ne csinálj bálványt
3. Ne vedd Isten nevét az ajkadra
4. Tiszteld meg a hetedik napot pihenéssel
5. Tiszteld apádat és anyádat
6. Ne ölj
7. Ne lopj
8. Ne paráználkodj
9. Ne hazudj felebarátod ellen
10. Ne irigykedj felebarátodra

Muszlim tízparancsolat (röviden, Korán 6:151-152 alapján):

1. Ne legyen más Istened
2. Légy jó a szüleiddel
3. Ne öld meg gyermekedet (a nélkülözéstől félve)
4. Ne paráználkodj
5. Ne ölj
6. Ne használd ki az árvát, csak adakozz neki
7. Igazságosan mérj
8. Isten senkit nem terhel túl
9. Igazat szólj, még a rokonaidról is
10. Tartsd meg Isten szövetségét

Ez csak egy példa, aki kutat, rengeteg közös értéket talál a két világvallás között.

Mindezek fényében remélem érthető, hogy a muszlimok és a keresztények nem számítanak teljesen rivális vallásnak egymásnak.

Ez a két világvallás rengeteg közös elemet tartalmaz, ezért ha a másikat teljesen tévesnek hiszi az egyik, akkor a sajátját is tévesnek hiszi ezzel.

Természetesen mindannyiunk (legtöbbünk legalábbis) abban hisz, hogy az ő vallása az egyedüli út az Istenhez, de ezt bizonyítani sokkal inkább úgy tudjuk, ha a jóban versenyzünk, és egymás bajban való megsegítésében.

Mindannyian meg fogjuk látni, mi lesz a halál után. Ezért a különböző vallási gondolkozás sosem szabad, hogy ok legyen háborúra. Inkább közösen kell segíteni az emberiséget.

És remélem nyilvánvaló most már, hogy akik az Iszlám nevében keresztényeket üldöznek, templomokat rombolnak, ők valójában vagy nem ismerik az Iszlámot, vagy pedig nem is muszlimok.

Elfelejtik, az abesszínok hogyan is járultak hozzá az Iszlám védelméhez kezdetben. Vagy csak szimplán nem érdekli őket. Se az abesszínok, se az Iszlám.

Ismailiyya, Egyiptom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése