2015. október 7., szerda

Muzulmánüldözések napjainkban

Hallhattunk az elmúlt hónapokban keresztényüldözésekről Szíriában, ami minket, muszlimokat is szomorúan ért (vagy kellene érnie), mivel tudjuk, milyen rossz is ez.

Mohamed Prófétát (béke reá) és követőit is ugyanígy, vallási meggyőződésük miatt üldözték. Emiatt úgy gondolom, aki bárkit a vallási meggyőződése miatt diszkriminál, ők Abu Dzsehel fivérei.

Ha már a keresztényüldözésről tudunk, és már itthon is gyertyát gyújtottak az üldözöttekért, és Ferenc pápa is imádkozott értük, akkor úgy vélem, ideje végre a muzulmánüldözésekről is tudomást venni, és őket is ugyanígy elítélni.

Mert nincs különbség az emberek között, az üldözött minden esetben védelemre jogosult, hovatartozástól függetlenül. Isten majd ítélni fog minden ember felett.



1. Mianmar

Az ország nyugati partvidékén élő muzulmán vallású rohingya nemzetiséget a najpjidavi katonai junta és egyes szélsőséges mozgalmak nem ismerik el nemzetiségként (csupán Bangladesből érkezett illegális földfoglalóként), és ezért a Mianmarból való teljes kiűzésüket vagy kiirtásukat tűzik ki célul a buddhizmus nevében.

A rohingyák hajókon menekülnek délkeleti irányba, többek között Thaiföldre, Malajziába, Indonéziába és Ausztráliába.



2. Közép-Afrikai Köztársaság

A félig muszlimok félig keresztények lakta országban több államcsíny történt utóbbi években, aminek eredményeképpen megerősödtek a szélsőséges anti-balaka mozgalmak. Az anti-balaka kényszerrel, halálos fenyegetéssel kényszeríti a muszlimokat a kereszténység felvételére.

Az ország anti-balaka által uralt területein afféle "láthatatlan Iszlám" vagyis taqiyya létezik. A muszlimok nem tarthatnak közös imákat nyilvánosan (így a pénteki imádságot sem), csupán titokban gyakorolják hitüket. Hitük miatt a halál fenyegeti őket a fegyveresek részéről.




3. Palesztina

Egészen máig tart a cionista állam részéről az őshonos palesztin lakossággal szembeni diszkrimináció. Gázát teljesen körbekerítették, embertelen körülmények között hagyják őket, többször bombázták a lakott területet. Még a tengerparton focizó palesztin gyermekeket is célba vették 2014-ben.

A másik oldalon, Ciszjordániában a palesztinok telkeit önkényesen lebuldózerolják a zsidó telkek bővítése érdekében, a zsidó telepesek tulajdonképpen bármit megtehetnek a palesztinokkal büntetlenül. A cionállam hadserege sok ellenőrző pontokat tart fenn Ciszjordániában, így a palesztinok nem mehetnek szinte sehova se több órás "ellenőrzés" nélkül. Egy állapotos palesztin nőt például nem engedtek a kórházba, így a szabad ég alatt kellett szülnie.

Az Iszlám harmadik szent helyeként üzemelő Aksza mecset pont a zsidók legszentebb helyének számító Siratófal mellett helyezkedik el, ám többször is provokáció és támadás történt a muszlimok szent helyének meggyalázásával.



4. Ujgurisztán (Xincsiang)

A Kínai Népköztársaság autonóm Xincsiang tartományában gyakori a vallási alapú diszkrimináció az itt őshonos ujgur népcsoporttal szemben. Példának említve: Ramadánra a kormány megtiltotta a böjtölést nekik, erőszakkal a böjti időszak alatti evésre kényszerítette őket.



5. Szíria

Igen! Az ISIS nem csupán a keresztényeket, de a muszlimokat is üldözi hitbeli meggyőződésük miatt. Az ISIS mindenkit eretneknek tart, aki az ő csoportjával nem ért egyet. Ezért minden más nézetet és felekezetet üldözőbe vesznek. Hasonlóan a kormányhoz, hiszen a kormány a Földközi-tenger partvidékén élő alawita vallási kisebbségből kerül ki, akiknek a többségi szunnita muszlimokkal szembeni diszkriminációja egyik ok volt a nép 2011-ben történt utcára vonulására. Szomorú grafikon van arról, hogy a kormányerők még az ISIS-nél is jóval több polgári életért felelősek:

És természetesen ez csak a legismertebb példák, a közelmúltban sajnos több más eset is történt.

1. A boszniai háború idején (1992-95) a szerbek hitük miatt ölték a muszlim bosnyákokat, leghírhedtebb példa az 1995-ös srebrenciai vérengzés. Szerbiában még ma is élnek a háborús bűnösök.

2. Az iraki háború során (2003-11) hatalomra kerülő siíták többször követtek el atrocitásokat a nyugati Anbárban többségi szunnitákkal szemben, ahogyan fordítva is igaz

3. A szovjet-afgán háború végzetével polgárháború állt be Afganisztánban, ahol a külföldi támogatottságú tálibok (az al-Kaida szövetségeseként) célzott népirtást követtek el a siíta vallású hazara népcsoport ellen, legismertebb példa a Mazar-i Serifben történt 1998-as mészárlás, ami válasz volt a korábban lemészárolt tálib tisztekért

4. A csecsen háborúk során az orosz hadsereg falvakat tüntetett el a térképről, csecsen férfiakat elraboltak az utcán, és brutális kínzás alá vetették őket információgyűjtés érdekében


Imádkozzunk az üldözöttekért, legyek ők keresztények, muszlimok, vagy más hitűek!

Imádkozzunk a békéért a világban!

1 megjegyzés: