2015. október 12., hétfő

Válogatott tanítások Mohamed Prófétától (béke legyen vele)



"Mindenért jutalmat kaptok, bármit is adakoztok Allah Orcájáért. Még a feleségetek szájába helyezett falatnyi ételért is." (Bukhári 56. hagyomány)

"A muszlim az, aki nem árt muszlimoknak a nyelvével és a kezével." (Bukhári 10. hagyomány)

"Egy muszlimot sértegetni gonoszság, egy muszlimot megölni pedig hitetlenség." (Bukhári 48. hagyomány)

"Aki megöl egy velünk békében álló nem-muszlim embert, nem fogja megérezni a Paradicsom illatát. Pedig annak illata negyven évnyi járótávolság messzeségből érezhető." (Bukhári 3166. hagyomány)

"Mikor két muszlim hadakozik egymás ellen a kardjukkal, a gyilkos és az áldozat egyaránt a Pokolba megy." Megkérdezték tőle: "Allah Küldötte! A gyilkost megértjük hogy oda megy, de az áldozat miért?" Azt felelte: "Mert neki is megvolt a szándéka testvére meggyilkolására." (Bukhári 31. hagyomány)

"Miután nem leszek, ne váljatok hitetlenné azáltal, hogy egymás nyakának estek!" (Bukhári, 121. hagyomány)

"Aki jó hírekkel és jó szavakkal békét teremt az emberek között, nem egy hazug ember." (Bukhári 2692. hagyomány)

"Egyikőtök sem hisz addig, amíg nem kívánja a testvérének ugyanazt, amit magának." (Bukhári 13. hagyomány)

"Megkérdezték tőle: "Mi az, ami nagyon jó az Iszlámban?" Azt felelte: "Ételt adományozni. Illetve köszönni az ismerőseidnek, és annak is, aki nem ismerősöd." (Bukhári 28. hagyomány)

"Egy muszlimnak öt joga van egy másik muszlimmal szemben:
1. viszonoznia a köszönést,
2. a beteg meglátogatása,
3. halotti menetének követése,
4. meghívásának elfogadása,
5. és a tüsszentőnek való jókívánság" (Bukhári 1240. hagyomány)

Egy temetési menet ment el a Próféta előtt, és ő felállt. Mikor elmondták neki, hogy a koporsóban egy zsidó ember feküdt, ő azt válaszolta: "Ő talán nem ember?" (Bukhári 1312 és 1313. hagyomány)

"Aki felszabadít egy szolgát, Allah minden testrészét megszabadítja a Pokoltól a szolga minden testrészéért cserébe, még a nemi szervét is." (Muszlim 1509/b hagyomány)

"A szolgáitok a testvéreitek, akiket Allah az oltalmatok alá helyezett. Így akinek van egy testvére az oltalma alatt, az etesse őt az étkeivel és öltöztesse a ruháival! És ne terheljétek őket túl! Ha mégis így lenne, akkor segítsetek nekik!" (Bukhári 30. hagyomány)

"Bánjatok szépen a nőkkel! Mivel a nő az oldalbordából teremtetett, és a borda felső része a leggörbébb. Ha megpróbálod kiegyenesíteni, eltörik. De ha úgy hagyod, görbe marad. Ezért hát, szépen bánjatok a nőkkel!" (Bukhári, 3331. hagyomány)

"Elvált avagy özvegy asszonyt nem veszik el a beleegyezése nélkül, és a szüzet sem szabad elvenni az ő engedélye nélkül." (Muszlim, 3303. hagyomány)

"Könnyítsetek, ne nehezítsetek! Örömhírt adjatok, ne riasszatok el senkit!" (Bukhári 69. hagyomány)

"Ne bántsd a halottakat, mert ők már elérték mindazt, ami jár nekik." (Bukhári 1393. hagyomány)

"Egy muszlim a másik muszlimnak testvére. Nem nyomhatja el, és nem is adhatja egy elnyomónak a kezére. Aki segít testvérének a szükségeiben, neki Allah is segíteni fog a szükségeiben. Aki kisegíti testvérét a bajban, azt Allah is kisegíti majd a bajból a Feltámadás Napján. És aki elfedi egy muszlimnak (maga ellen titokban tett) vétkeit, neki Allah is elfedi vétkeit a Feltámadás Napján." (Bukhári 2442. hagyomány)

"Segítsétek a testvéreiteknek, legyenek ők elnyomottak avagy elnyomók!" Azt kérdezték tőle: "Allah Küldötte! Az elnyomottak rendben vannak, de az elnyomóknak hogyan segítsünk?" Azt felelte: "Úgy, hogy megakadályozzátok őket az elnyomásban." (Bukhári 2443. hagyomány)

"A képmutatónak három jele van:
1. mikor beszél, hazudik.
2. ha valamit megígér, nem tartja be.
3. ha megbízod valamivel, hűtlen marad." (Bukhári 33. hagyomány)

"A legutálatosabb ember Allah színe előtt az, aki a leginkább veszekszik." (Bukhári 2457. hagyomány)

"Minden élőlény megetetésében jutalom van." (Bukhári 2466. hagyomány)

"Védekezzetek a Pokoltól, még ha csak fél szem datolya adományozásával is!" (Bukhári 1417. hagyomány)

"A fenti kéz jobb, mint a lenti. A fenti az, amelyik ad, és a lenti az, amelyik kér." (Bukhári 1429. hagyomány)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése