2015. augusztus 31., hétfő

Az Iszlám szerepe az emberiség fejlődésében





Az Iszlám előtti Arábia megoszlott volt az arab törzsek között, és egymás ellen harcoltak a hatalomért. Tudományos képzeteik nagyon visszamaradottak voltak, szintúgy visszamaradottak voltak az emberi jogok, az igazságszolgáltatás és az orvostudomány területén.

Isten legelső szava Mohamed Prófétához (béke legyen vele) az volt: "Olvass!"

23 év alatt az Iszlám küldetése egyesítette Arábiát, és az Iszlám hatására gyökerestül megváltoztak az arabság képzetei. Majd éveken belül hatalmas birodalommá, a világ vezető hatalmává váltak, az ellenséges bizánci és perzsa birodalmak meghódításával.

A muszlimok szempontjából a középkor a fejlett igazságszolgáltatás, orvostudomány, csillagászat, technológia és higiénia végett nem volt "sötét középkor" (az európai állapotokhoz viszonyítva), hanem "arany középkor".

Andalúziában (a mai Spanyolország és Portugália területén) egyetemek működtek, egész Európából odajártak tanulni a diákok, többek között Cordobába. Ott sokan szabadon másolhatták az ókori műveltséget, megőrizve az utókornak (míg az akkori Európa más államaiban ez elképzelhetetlen volt). Andalúzia kimondhatjuk, fejlettségben jóval leelőzte a kor többi országát Európában.

Nur ed-Dín medresze Damaszkuszban (ma: Szíria)

1. Egyetem

Az emberek jó részének talán meglepetés lehet, hogy a mai egyetemek egy középkorban élt muzulmán nő, Fatima Fihri munkásságának eredménye. Ő volt az, aki az első egyetemeket megtervezte a 9. században, a mai Marokkó területén. Ez azt is mutatja, hogy már a 9. században a muszlim birodalmakban teljes társadalmi elfogadottsága volt a nőknek.

Részlet Khwarizmi "Algebra" művéből

2. Matematika

A régi görög és indiai matematikára alapozva a muszlimok továbbfejlesztették a matematika tudományát, példának Kwarizmi felfedezte az algebrát.
Példa egy középkori muszlim csillagászati táblázatra

3. Csillagászat

Az imaidők és imairány megállapítása kezdetektől fogva inspirálta a muszlimokat a csillagászatra. Többek között a Föld és a Hold közötti pontos távolságot mérte meg egy akkori csillagász, illetve másik példa a 13. században élt Ibn Qayyim al-Dzsavzijja azon megállapítása, hogy a bolygók és a csillagok valójában nagyobb méretűek a Holdnál, és hogy a Tejút valójában sok csillag együttese.



4. Orvostudomány

Ibn an-Náfisz fejlett ismereteket adott az emberi testben történő teljes véráramlatokról. Ibn al-Háthim pedig a szem működését tanulmányozta sikeresen, tulajdonképpen a fényképezőgép működésének alapjait is ő írta le. Az orvostudomány annyira fejlett volt már ekkor, hogy sikeres műtéteket is végrehajtottak.

5. Kémia

Maga az "alkímia" és "kémia" szavak is arab eredetűek, a Római Birodalom bukása után a kémia tudománya a kalifátusokban éledt újjá.

Mohamed al-Idriszi világtérképe

6. Földrajz

Míg az ekkortájt Európában a "gömbölyű Föld" elmélete az inkvizíciót hozhatta maga után, a 13. században élt muszlim tudós, Ibn Tejmijja már kimondta, hogy a Föld nem lapos, hanem gömbölyded alakú. Már a Próféta társai (elégedettség velük) is messzi utazásokat tettek a 7. században (például Sza'ád bin Abu Waqqász (elégedettség vele) már eljutott Kínába is), majd később is pl. al-Idríszi, aki utazásai nyomán a korához képest precíz térképet alkotott.



7. Jogtudomány

Az Iszlám talán legkorábban kezdte el a rabszolgaság felszámolását a történelemben. A Korán buzdított a rabszolgák felszabadítására, az Iszlám pillérének számító "zakátból" a nyolc jogosult közül egyik a rabszolga volt felszabadulása érdekében, és felszabadulásukig is jogokat biztosított nekik: joguk volt ellátásra, ruházkodásra, szállásra, szabad házasodásra, és joguk volt rá, hogy ne terheljék meg őket.

A nőket az Iszlám előtti arab társadalomban szinte rabszolgaként kezelték: nem volt határa a többnejűségnek, kényszeríthették őket a házasságra, bármit tehettek velük, bármikor válhattak tőlük.

De mikor jött az Iszlám, a nőknek szabad párválasztást adott (meg lett tiltva a kényszerházasság), a többnejűség 4 nőre lett korlátozva, de ezen többnejűségben egyenlő bánásmódot követelt a nők felé, buzdított az egynejűségre, a nők szabadon véleményt formálhattak (például Korán 58:1 is bizonyítja), a nőknek joga volt egy részre az örökségből (Korán 4:7), ezáltal a nők szabad vagyonnal is rendelkezhettek. Férje részéről megvolt a joguk a megfelelő ellátásra, a ruházkodásra, a szállásra. A fentebb már említett Fatima Fihri esete bizonyítja, hogy akár sikeresek is lehettek.

Míg Európában az inkvizíció fenyegette a másképp gondolkozókat, a muszlimoknál jogaik voltak a más hitet vallóknak: akár ünnepeiket is megtarthatták, a keresztények nyilvánosan használhatták a keresztet. Egészen máig templomaik és zsinagógáik lehetnek muszlim országokban. Nem voltak hadkötelesek, ezért a védelmüket finanszírozó dzsizját kellett befizetniük a kalifának. Szalah ud-Dín szultán a keresztényektől nem személyre szólóan, hanem közösségre szólóan szedte be a dzsizját, így a gazdagok fizettek a szegényekért is.

A kalifátusokban nem ismerünk pallosjogot, kezdetben legalábbis volt a kalifától független bírói hatalom: a negyedik kalifa, Ali ibn Abu Tálib (elégedettség vele) pert vesztett egy kereszténnyel szemben, mivel nem tudta bizonyítani, hogy egy bizonyos pajzs őhozzá tartozik.

Egy középkori dínár

8. Gazdaság

Minden meghatározott terményből és jószágból "zakátot" kellett a muszlimoknak fizetni (a nem-muszlimok ettől mentesek voltak), az arany és ezüst dínár és dirhem zakátja az egynyolcvanad volt (2,5%). Ez a pénz az úgynevezett "dar el-mál"-ba folyt ("vagyon háza"), ahonnan nyolc személy részesülhetett szociális ellátásban: nincstelen, szegény, rabszolga, utazó, adóssággal terhelt, új muszlim, diák és katona, illetve maguk a zakát szétosztásán dolgozók is.

A tized, a kilenced, a robotolás és egyéb, idegen volt a muszlimok között.





Következtetés:

Az Iszlám megjelenése jelentősen hozzájárult az emberiség előrehaladásához, és az antik műveltség megőrzéséhez. Ezek nélkül talán jóval később érjük el a mai szintet, vagy talán Európában még mindig a sötét középkori állapotok uralkodnának.

Bár ahogyan az egypár beteg gyűlölködőt elnézem, sajnos vannak, akik fejében még mindig azok uralkodnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése