2015. augusztus 18., kedd

Válogatott tanítások a Kegyes Koránból



"Mondd: Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek engem! Úgy Allah is szeretni fog titeket, és megbocsátja bűneiteket" (3:31)

"Akik hisznek és jótetteket cselekszenek, nekik a Könyörületes szeretetet ad." (19:96)

"Nem az a kegyesség, hogy arcotokat napkelet vagy napnyugat felé fordítjátok. Ám az igazi kegyesség az, ha valaki hisz Allahban és a Végső Napban, az Angyalokban, a Könyvekben és a Prófétákban, illetve az, hogy valaki a vagyonát -még ha kedves is néki az- odaadja a rokonainak, az árváknak, a szegényeknek, az utazóknak, a kérőknek és a rabszolgák felszabadításáért. Illetve az, hogy valaki elvégzi az imádságot, megadja a zakátot, illetve az, hogy valakik betartják egyezségeiket, midőn egyezséget kötnek. És az, hogy türelmesek az ínségben, a bajban és balsors idején. Ők az igazak, és ők a tetteikkel vigyázók" (2:177)

"Hívők! Mindannyian lépjetek be a békességbe, és ne kövessétek a sátán nyomdokait! Hiszen ő nektek nyilvánvaló ellenségetek." (2:208)

"Szolgáljátok Allahot, és ne társuljatok Mellette máshoz az imádatban. A szülőkkel jóravalóan bánjatok, és szintúgy a rokonokkal, az árvákkal, a szegényekkel, a rokon szomszédokkal illetve nem rokon szomszédokkal, a meghitt társsal, az úton lévővel és a rabokkal! Allah nem szereti, ha valaki gőgös és beképzelt." (4:36)

"És kapaszkodjatok Allah kötelékébe mindannyian, ne térjetek el! Emlékezzetek Allah irántatok tanúsított kegyelmére, midőn ellenségek voltatok egymásnak, majd egyetértést teremtett a szívetek között. Kegyelme révén testvérek lettetek. És midőn a Pokoltűz peremén lesztek, Ő megment titeket onnét." (2:103)

"A hívők egymás testvérei, ezért teremtsetek békét testvéreitek között! Óvakodjatok tetteitekkel Allahért, hogy irgalomra leljetek!" (49:10)

"Jelei közül, hogy belőletek feleséget teremtett nektek, hogy vele éljetek. Közétek szeretetet és irgalmat tett. Ebben jelek vannak egy elgondolkozó nép számára." (30:21)

"Hívők! Vigyázzatok a legtöbb vélekedéstől, mert egy részük bűn! Ne kémkedjetek, és ne rágalmazzátok egymást! Van-e valaki közületek, aki megenné testvére húsát? Persze, hogy nem szeretnétek! Óvakodjatok hát tetteitekkel Allahért, Ő a megbánást Elfogadó, a Megkönyörülő." (49:12)

"Táplálják a szegényeket, az árvákat és a rabokat - jóllehet nekik is kedves az. "Mi csupán Allah Orcáját áhítozván táplálunk titeket, sem fizetséget, sem köszönetet nem várunk tőletek!" (76:8-9)

"Ha békére hajlanak, akkor te is légy hajlandó rá!" (8:61)

"A jó cselekedet nem egyenlő a rosszal. Valami jobbal tartsd távol (a rosszat)! És íme! Aki eddig ellenséged volt, igaz baráthoz hasonlóvá lesz."(41:34)

"Allah nem tilt el azoktól, akik a vallás miatt nem harcolnak veletek, és nem is űztek el titeket otthonaitokból. Legyetek jóravalók és igazságosak velük! Allah szereti az igazságosakat." (60:8)

"Ha valaki megöl egy lelket -és nem egy másik lélek miatt, vagy annak a földön való rossz okozása miatt-,  ő mint ha megölte volna az egész emberiséget. Aki viszont életben hagy, ő pedig mint ha életben hagyta volna az egész emberiséget." (5:32)

"Mondd: Gyertek! Kihirdetem nektek, mit tiltott meg az Uratok: ne társuljatok Mellette máshoz az imádatban! A szülőkkel illendő módon bánjatok! Ne öljétek meg gyermekeiteket az éhezéstől félve, hisz mi rólatok és róluk is gondoskodni fogunk! Ne kövessetek el förtelmes dolgokat se nyilvánosan, se titokban! Ne öljetek emberéletet -amit Allah megtiltott-, csakis jogosan! Ezt írja Ő elő nektek követendő parancsolatként, hogy megérthessétek. Ne nyúljatok az árva vagyonához, csakis kegyes szándékkal, míg el nem éri a nagykorúságot! Igazságosan mérjetek a mértékben és a mérésben -méltányos módon. Egyetlen lelket sem terhelünk túl. Ha beszéltek, legyetek igazságosak, még ha rokonokról is lenne szó! És teljesítsétek az Allahnak tett egyezséget! Ezt írja Ő elő nektek követendő parancsolatként, hogy említhessétek." (6:151-152)

"Akik könnyű és nehéz időkben egyaránt adakoznak, elfojtják haragvásukat, és megbocsátóak az emberek felé. Allah szereti a helyesen cselekvőket. És akik, ha valami bűnös dolgot tesznek, vagy önmaguk ellen vétkeznek, megemlítik Allahot és az Ő bocsánatát kérik bűneik miatt. Ki más is bocsáthatná meg a bűnöket, ha nem Allah? És ők tettükben nem makacsolják meg magukat, míg tudatában vannak neki." (3:134-135)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése